Browse
← Older: Together to Another Trend Rhythm
Afgelopen donderdag organiseerde Urban Fair haar eerste Trend debat. Het centrale thema: ‘Together to Another Trend rhythm’. Veel vrouwelijke ondernemers, spraakvolle mannen, weinig grijze pakken, …
Newer: Urban Fair for VIEW →
This month Urban Fair shares her vision about the ‘New Calvinism’ and the ‘New Urban Sustainability’ in the international trend magazine Textile VIEW.
The main theme …
Trend Debat 26 April 2012
Onder leiding van Melissa Marijnen van Youth Food Movement en de 6 trendcaptains; Hilde Roothart van Trendslator, Carin Frijters van CF Retail, Claudia Lieshout van Philips, Hester Ezra van Butterfly Works, Lonneke Verbunt van Brandmission & Linda Vermaat van VOER over eten, zochten we tijdens het trend debat op 26 april samen naar een oplossing voor een ander ritme in de samenleving en de retail.
New Entrepreneurship: Het nieuwe ondernemerschap gaat over innovatief en intuïtief ondernemen. Cijfers en marktonderzoeken zijn voor hen niet relevant. Het gaat om doen wat je het allerliefste doet en een heilig geloof in je product of boodschap. Gedreven door hun persoonlijke drijfveren en hun talent creëren sociale ondernemers hun eigen markt. Inside out… Indie brands zoals als Mr Jones, Suhka en Fair+Fair zijn een voorbeeld en innovatiemotor voor grote bedrijven. Met organische groei, doorzettingsvermogen, positiviteit en creativiteit als het geheime wapen. Niet geld gedreven maar betekenis gedreven. Dat wil niet zeggen dat je geen geld er mee mag verdienen. Sterker nog, een rendabel business model is de voorwaarde om op lange termijn betekenisvol te kunnen ondernemen.
Sustainability als basiswaarde: Sustainability is een complex onderwerp maar eens zijn we het allemaal. Het is belachelijk dat er een fairtrade logo is of moet zijn voor het sociaal en verantwoord produceren. Eigenlijk zouden ‘a-sociaal ‘en ‘onverantwoord’ geproduceerde producten een stempel moeten krijgen en belast worden met een extra TAX. BTW zou niet meer moeten gaan over wat je aan waarde toevoegt maar over wat je verbruikt aan grondstoffen. Fairtrade of eco is voor de indie brands geen extra verkoop argument of mooie stempel maar een basis voorwaarde om mooie kwalitatieve producten te kunnen maken! De focus ligt op fun, passie en empowerment, met fair als basiswaarde.
Big brands : Gedreven en passievol ondernemen. Ondernemers mentaliteit en creatieve vrijheid zullen de sleutels zijn tot sociale en economische innovaties binnen grote organisaties. Bij het van oorsprong sociale merk Philips duurt het even om de hele organisatie mee te krijgen. De wil is er, sociale projecten zijn er ook , maar het is een hele klus om een cijfer gedreven ‘mammoet’ in tijden van de crisis volledig sustainable te krijgen’. Greenwashing?! Misschien… maar elke stap is er 1. Laten we eerlijk zijn.. als Ikea slechts 2 % aan eco of fairtrade katoen inweeft dan heeft dat meer inpakt dan alle kleine sociale ondernemers bij elkaar. Goed te horen dat net vandaag Unilever en Olvarit beloven geen plofkippen meer verwerken in hun knakworsten en babyvoeding.
Het nieuwe calvinisme en een ander trend ritme: Het nieuwe calvinisme laat al zien dat het consumenten gedrag al langzaam veranderd. Trendsetters en early adaptors kiezen al voor ‘minder van meer en meer van beter’. Een ander trendritme en sustainable design als antwoord op de verspilling en snelheid in de samenleving. Een langzamer leven, zelfs naast het snelle real time en online leven. En een ander ritme in de retail, betekent niet dat je niet elke 6 weken iets nieuws kan laten zien. Het gaat erom dat je producten creëert die langer mee gaan dan 1 seizoen. Bewuste en verfrissende assortimentsflow vanuit een duurzame visie en strategie met een lange termijn focus. Het is duidelijk: Sustainability gaat niet alleen over eco of fairtrade. Het gaat om een mentaliteit, en filosofie en een manier van leven.
Conclusie: de massa moet wellicht nog overtuigd worden maar de trendsetters en early adaptors gaan al en de ‘new entrepreneurs’ ook! Met een focus op mooie producten, fun, passie en empowerment in plaats van geld of duurzaamheid… Natuurlijk is een rendabel business model belangrijk om betekenisvol te kunnen ondernemen. Maar inspiratie en creativiteit zijn de belangrijkste tools, de ‘gouden regel’ is de basisvoorwaarde : ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet’.
Together : Duidelijk is… we moeten het samen doen. Dat liet Urban Fair al eerder zien in haar trend seminar. We gaan samen op weg naar een duurzamere, creatievere en innovatievere samenleving! Dat je samen inspirerende dingen kunt neerzetten bewijst het Sustainable trend debat, wat geheel door Co-productie tot stand kwam. Co-producers bedankt! Dank voor jullie inbreng en inspiratie!
Heb je het gemist…goed nieuws! Donderdag 4 oktober organiseert Urban Fair opnieuw een Trend Debat