SMOG FREE // DAAN ROOSEGAARDE

BEAUTIFUL POLLUTION // SMOG FREE // DAAN ROOSEGAARDE

Wie geniet er niet van een kraakheldere sterrenhemel of een blauwe lucht met Hollandse stapelwolken? Toch is een schone lucht is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend.

Smog free tower

Daan Roosegaarde raakte gefascineerd door ‘pollution’ toen hij vanuit zijn hotel kamer op de 22 verdieping neerkeek op Shanghai. De stad was compleet verdwenen onder een dikke laag smog. Dat moet anders, iedereen heeft recht op schone lucht, aldus Roosegaarde! Hij ontwikkelde de SMOG FREE TOWER,  een 7 meter hoge stofzuiger die fijn stof uit de lucht filtert en schone lucht terug uitblaast voor een schone leefomgeving.

Beautiful pollution

Het delen van schone lucht ziet Roosgaarde als ‘De nieuwe en de echte schoonheid. Van het pikzwarte fijnstof creëerde hij kleine cubes ‘black diamonds’. Hij ontwierp een smog free ring voor de dames en smog free manchet knopen voor de heren. De ring en manchetknopen verkrijgbaar via het crowdfunding platform Kickstarter, waarmee hij het project deels zelf financiert. Met 250,- ben jij eigenaar van een kek stukje ‘Smog Free Jewellery’ en doneer je 1000m3 schone lucht aan de stad.

Proeftuin

In de ‘proef’ tuin van zijn droomfabriek lanceerde Roosegaarde afgelopen zijn nieuwe project SMOG FREE PARK. In bij zijn van voormalig premier Balkenende en  prinses Larentien opende Burgemeester van Rotterdam-  Aboutaleb, officieel de nieuwe Studio in de Merwe Vierhavens van Rotterdam.

Droomfabriek

Vanuit deze droomfabriek – een prachtig industrieel pand van de voormalig glasfabriek -, creëert hij samen met zijn team creatieven en technical engineers ‘landschappen van de toekomst’. Met zijn innovatieve en interactieve projecten legt social designer en innovator Daan Roosgaarde de verbinding naar de nieuwe wereld en een schone toekomst.

Wil je de Smog Free Movement steunen? Check : https://www.kickstarter.com/projects/1777606920/the-smog-free-tower

Innovative Rotterdam

Aboutaleb stimuleert innovaties zoals deze om de stad groener en leefbaarder te maken. Hij benadrukt dat vooruitstrevende, sustainable initiatieven meer ruimte moeten krijgen. De wereld veranderd snel, ga je als stad niet mee, dan sta je straks op een achterstand. Afval wordt voedsel. Aboutaleb verwacht dat we over 20 jaar geen huisafval meer hebben maar dat ons waardevolle rest materialen naar de hoogste bieder gaan. Laten we onderzoeken hoe we meer kunnen vernieuwen en meer impact kunnen maken. En als dat nodig is, maken 9 fouten, de 10e keer vinden we de juiste oplossing!

Rotterdam heeft de ambitie om de Maak stad 2.0 te zijn en de creatieve industrie een boost geven. Andere inspirerende voorbeelden van creatieve duurzame projecten uit de Merwe Vierhavens zijn: zijn bijvoorbeeld het Streetlab, Urban Farm ; Uit je eigen stad en de Floatable Farm.

Wil je meer weten over de creatieve ambities van Rotterdam?

 

Credits : Tekst + Fotografie: Helene Vogelaar// Urban Fair