Shift in reality | Brain Hacking

Dat we ons bevinden in een wereldwijde transitie weten we. De digitale revolutie zorgt voor een grote verschuiving binnen onze samenleving en heeft een grote impact op onze dagelijkse realiteit. Dit is iets wat ons als trendonderzoekers natuurlijk mateloos fascineert. We bevinden ons tussen de virtuele en fysieke realiteit. We worden uitgedaagd een balans te vinden tussen het ‘’menselijk zijn’’ onze vlucht in de virtuele wereld.

Reality shift  //  Maar welk scenario ontstaat er als de mensheid en technologie op onlosmakelijke wijze aan elkaar worden verbonden? Vanuit dit punt vertrekt de tentoonstelling The Reality Shift; onderdeel van de BEYOND Biënnale. Aan de hand van artistieke methoden onderzoeken verschillende kunstenaars deze vraag en experimenteren zij met ”levende” en interactieve technieken.

Futuristisch perspectief // Gedurende de dag observeren we veel; we kijken naar de wereld en de mensen om ons heen. Ook steeds vaker zien we de wereld door onze smartphone en tablet. Maar hoe beweeg jij jezelf eigenlijk door deze wereld heen? De futuristisch helm van DUS Architects en Monobanda nodigt je uit voor een out of body experience waarbij je jezelf vanaf een afstand en vanuit een anders perspectief kan waarnemen.

Body on Fire // Terwijl we ons door de expositie bewegen vraagt de Firewall van Aaron Sherwood en Mike Allison om een aanraking. Deze interactieve media installatie vormt een levendig kunstwerk waar muziek en licht samenvloeien en reageren op het tactiele bewegingen van het lichaam.

‘Wereld van Frankenstein’’ // Het meest opvallende en spannende experiment was de D.I.Y Brain Hacking-kit van Alejandro Tauber. De apparatuur leek in elkaar geknutseld door een ietwat amateuristische professor op een rommelige zolderkamer. Ondanks de waarschuwing ‘’Op eigen risico’’ ging proefkonijn Lotte experiment aan. De knop ging dan ook van off naar on en door middel van twee sponzen op haar hoofd werd er gelijkstroom stimulatie opgewekt. De kleine schokjes ( 0,5 -2 milliampere) hebben helaas geen magistrale prestaties bewerkstelligd. Misschien moeten we de stroom volgende keer nog een beetje meer opvoeren om echt verbluffende resultaten te kunnen meten? Toch heeft dit experiment een actieve doe-gemeenschap tot stand gebracht welke ons laat zien dat de toenemende toegang tot technologie simpele zielen zoals wij uitnodigt het experimentele ervaringen aan te gaan!

‘Spiegeltje, spiegeltje aan de gemanipuleerde bacteriën’ //  In de Living mirror van C-lab en Howard Boland ( UK) smelten technologie en de natuur samen en creëren met magnetische velden en genetisch gemanipuleerde bacteriën levende real time spiegelbeelden.

Algea Opera // Ook spelen de levende micromechanismen een bijzondere rol in het ‘Algea Opera’, waar de smaak van algen worden gemanipuleerd door de ademhaling en de longcapaciteit van de zangeres. Een symbiose tussen de mens en de plantaardige mechanismen, welke ook letterlijk geproefd wordt door publiek.

Festival BEYOND Biënnale // Tot vrijdag 26 sept is de Reality Shift expositie te zien in de Tolhuistuin Amsterdam en de Beyond Biënnale sluit af met het vette Discovery festival met muziek, mini talks en live science experiments! Mis het niet!

www.discoveryfestival.nl   |  www.transnatural.org  |  www.beyondbiennale.nl

 

© tekst Lotte Kuijsters  |  fotografie Helene Vogelaar : www. helenevogelaar.com