Modefabriek MINT retailontbijt

Lees hier de conclusie van het Mini debat wat Urban Fair organiseerde op het MINT retailontbijt op de zomereditie van de Modefabriek 2012

Duidelijk is dat de massa nog overtuigd moet worden. Het gross van de consumenten en retailers is nog niet bezig met duurzaamheid. Toch zie je aan de andere kant dat de consumenten mentaliteit langzaam verandert en dat er steeds meer mensen zijn die er wel naar vragen. De behoefte aan een ander ritme en een ‘slower quality life’ groeit: Urban Fair noemt het: ‘Het nieuwe calvinisme’. Minder van meer en meer van beter. Doen waar je hart ligt en kiezen voor fashional producten die echte voldoening geven. Sociale, creatieve ondernemers en de nieuwe urban consument hebben de verandering al ingezet!  ‘Grote jongens’ als Wehkamp en de Bijenkorf gaan al om en zien de new sustainability als de toekomst.

Wat heb jij als retailer nodig? Fashion en een goed product is waarop consumenten en retailers selecteren. Net als een goedprijsniveau. Duurzame labels kampen vaak met hetzelfde probleem als jonge designers. Kleine aantallen, waardoor het prijsniveau hoger ligt. Het andere probleem is dat ze vaak een relatieve lage naamsbekendheid hebben. PR & Marketing essentieel voor deze labels om zichtbaarder te worden.  MINT , het sustainable fashion platform op Modefabriek  is dus een zeer welkom initiatief!

Anderzijds…..Duurzame ondernemers willen niet altijd in de ‘groene’ hoek geplaatst worden en zien fair en eco meer als basis waarde dan als USP. Verbazingwekkend genoeg wordt ‘groen’ nog vaak gelinked met suf en a-modisch. Maar de duurzame merken op MINT en Modefabriek laten een ander beeld en een positieve spirit zien! Forward Fashion!

Helder is dat authenticiteit staat boven duurzaamheid. Het is voor retailer belangrijker dat een merk authentiek is dan dat ze ‘groen’ zijn. Helder is dat het product moet concurreren met‘reguliere’fashion merken.  Een goede pasvorm is een voorwaarde, kwaliteit moet goed zijn en het moet fashionable zijn! Daarnaast is een goede prijs kwaliteit verhouding essentieel. Echter als het prijs niveau iets hoger ligt, en het product ‘desirable’ is, vormt prijs geen issue. De consument is best bereid iets meer te betalen voor een waardevol en fashionable product.

Wij retailers moeten onze verantwoordelijkheid nemen: vanuit onze overtuiging en passie voor het vak. Het is de kracht van retailers om consumenten te inspireren en te verleiden. Samen kunnen we het verschil maken, maar in ieder geval het goede voorbeeld geven. Step by step! Helder is : Forward fashion is de toekomst! Je zal straks wel moeten (Eva van Olde Monikhof van de Amsterdamse Innovatie Motor). Als je product super fashionable is en van goede kwaliteit is goede duurzame verhaal een extra bonus voor de klant.