© 2013 Urban Fair. All rights reserved.

Jonathan Karpathios | Kerstdiner Voedselbank

Op 3erde kerstdag verzorgde Jonathan Karpathios, eigenaar van restaurant Vork & Mes samen met Jacinta Bokma van de Vegetariër.nl een fantastisch 3 gangen diner voor 250 mensen van het Leger des Heils en de Voedselbank in Amsterdam. Vanuit de gedachte dat iedereen een lekker kerstdiner verdient, organiseerden omroep PIEP! en stichting Plenty food – samen met een grote groep vrijwilligers – het vegetarische kerstdiner in de Noorderkerk in Amsterdam.

Hiermee wil PIEP! aandacht vragen voor de explosieve groei van de Amsterdamse Voedselbank. Het aantal klanten nam in 2013 toe met 25 tot 35 procent. De nieuwe armen die aankloppen zijn veelal zzp’ers.  Ondanks dit groeiende aantal was het opvallend dat de 250 plekken niet allemaal gevuld waren. Volgens het Leger des heils komt dit omdat met kerst vaak een overload is aan ‘goede daden’ en roept op om dit soort fantastische initiatieven meer door het jaar te organiseren. Daarnaast is toch ook ‘schaamte voor de confronterende situatie’ een reden om thuis te blijven.

Tussen het orgel en de preekstoel schoven meer dan 150 man aan tafel – waaronder ook Eddy Terstall en Andrea van Pol (vast ook crisis zijn in de showbizz.. ) – om te genieten van ‘Echt Eten’ : een soepje van pompoen en sinaasappel, brood van concept of life, curry van pastinaak & oer peen en een spinazie quiche. Als flexetarier weet ik dat koken zonder vlees erg smakelijk en gezond is, maar wat Jonathan en zijn chefkok Arjen Gossen ervan kunnen maken. Delicious! Net zo goddelijk was de Hemelse Modder van Jacinta. Deze bijzondere variant met avocado kan je overigens terug vinden het boek ‘de Snelle vegetariër’

Ook Awick van het AT5 nieuws kwam nog even aanschuiven. Heb je het gemist of zoek je naar recepten die de wereld een beetje beter maken?

http://www.at5.nl/tv/at5-nieuws/aflevering/13500

http://www.jonathankarpathios.nl

http://www.vorkenmes.nl

http://www.devegetarier.nl

http://www.piepvandaag.nl

http://nl.plentyfood.org