Inside Design Amsterdam

Ouderwetse ambacht vs nieuwerwetse innovatie.

Het design evenement van ELLE Decoration heeft voor de tweede keer toonaangevende jonge ontwerpers en bekende merken uitgenodigd op IJburg. Ontwerpers toonde hun creaties tijdens de negende editie van Inside Design van 21 tot 23 september in Amsterdam, rondom het  bruisende havengebied. Inside Design was dit jaar opgezet als een pop up route. De verschillende locaties waren verbonden met elkaar door de tijdelijke units, ontworpen speciaal voor dit evenement.

Tijdens een bezoek aan Inside Design voelt het net of je ineens in een klein design community bent beland. Moderne architectuur van IJburg en design interieurs maken het ELLE evenement compleet.  De spannende en afwisselende route diende als platform voor gevestigde merken of minder bekende ontwerpers. Wat  duidelijk naar voren is veel aandacht voor de trend transparantie en het gebruik van aparte materialen. Grotere designers/producenten legde de aandacht op de ouderwetse ambacht en lieten het  publiek de  schoonheid van het vakmanschap en handcraft zien. Ook kleinere ondernemingen zoals PUBLIC PIE of BENDE speelde ook erg goed op deze trend in. Ze maken processen openbaar en bedrijven zichtbaar. Transparantie is niet alleen in de productie en communicatie aanwezig maar word ook gebruikt als een inspiratie voor de ontwerpers: REINEKE OTTEN heeft de WSC scarve ontworpen die geïnspireerd is op demografische gegevens:“turn demographic data into a visual language, and then into fashion”.

Jonge designers zetten hun stempel voornamelijk door de aparte materiaalkeuze voor hun creaties. Je kan bij deze denken aan bijvoorbeeld een deken gemaakt van hout.ELISA STROZYK heeft namelijk wooden textiles ontwikkeld, een prachtig stuk houtwerk. Ook de ABC sieraden serie van TURINA laat zien dat je er met een rietje of stukje touw heel chique  kan uitzien: “less is more” verteld ze.

Werk van de ontwerpers is regelmatig gebaseerd op meerdere invloeden/trends. Het ontwerp van ELISE OUSSOREN is een combinatie van de trend transparantie en experimenteel materiaalgebruik. Zij presenteerde tijdens Inside Design haar nieuwste design ‘elast-ic’, een scheidingswand van elastiek. Op zoek naar een antwoord op “Hoe ‘stretch vol’ kan een kast zijn?”

Editorial: Paula Bartoszuk for Urban Fair
Photo’s : Paula Bartoszuk