I EAT, THEREFORE I AM

 

Wat vertelt je smaak over wie je bent? Is je karakter van invloed op wat je lekker vindt?

Tijdens de Dutch Design Week 2015 presenteerde Bjorn Cocu van ‘Intelligentia ICE’ een nieuw culinair statement : I EAT, THEREFORE I AM. Samen met Sabine Gubbels & Crissy Fila hoste hij het ‘sensoric’ dinner. Een 12 gangen diner op basis van de persoonlijkheidstypen uit het enneagram. Een uitzonderlijk verrassend diner, waarbij je een gerecht kiest, niet op basis van wat je lekker lijkt maar op basis van welke eigenschappen je jezelf toe-eigent. Per gang kies je uit 3 verschillende visuele beelden die verwijzen naar een karaktereigenschap en bijbehorend smaakprofiel.

Trends zijn uit

Het diner is een ludiek en smaakvol statement. Alles deze avond draait om het ‘voeden van je identiteit’ De titel I EAT, THEREFORE I AM – is afgeleid van de filosofische uitspraak I think, therefore I Am’. Als trendforecasters merkten Sabine en Crissy dat Trends ‘uit’ zijn en dat het vandaag de dag gaat over bewustwording en het ontwikkelen van je eigen identiteit. Daarom creëerden zij deze uiterst smaakvolle persoonlijkheidstest met een team van chefkoks en persoonlijkheidsexperts. Je ‘intuïtieve’ keuze bepaalt dus niet alleen wat je op je bord krijgt maar onthult ook wat voor persoonlijkheidstype je bent.

Culinair creatief

In de keuken toverden culinair creatief Ralf Drost samen met zijn team per gang 3 verschillende gerechten op tafel. Totaal serveerden zij voor 20 gasten 36 verschillende smaakbelevingen van 8 verschillende chef koks en culinair specialisten. Met zeer veel aandacht voor de smaakcombinaties en de visuele verschijning op het bord, werden al onze zintuigen geprikkeld. Jaloers was ik wel even op mijn buurman. Terwijl ik aan een stampotje ‘Hollandse kost’ zat, kreeg hij een exotische octopus voorgeschoteld. Als ik mijn smaakpupillen mag geloven, blijk ik toch ‘nieuwsgieriger’ en ‘minder verantwoordelijk’ dan ik dacht.

Meer dan 80 % raak

De persoonlijkheidsuitslag, blijkt bij meer dan 80 procent van de gasten raak. Ik viel daar natuurlijk weer buiten. Hoewel mijn keuze van ‘eigenschappen’ 100% overeenkwamen met type 6: Dedicated Loyalist, bleek dat mijn smaakpupillen en visueel brein zich uiteindelijk toch meer thuis voelde in de beschrijving van mijn een na hoogste score type 7. Optimistic Adventurer. Een goede reality check dus of beter gezegd persoonlijkheids check….

Ben jij zoekende wie bent en wat je drijft? Of is nieuwsgierigheid een eigenschap die je herkent? Doe dan zeker deze zinnenprikkelende culinaire persoonlijkheidstest. In Februari 2016 staan er weer een aantal diners gepland. Hou de website I EAT, THEREFORE I AM in de gaten voor welke data!