H&M Consious Collection

H&M lanceerde afgelopen week haar Consious collection. Binnen deze duurzame collection vind je diverse mode items, variërend van 50% organic cotton tot 100% post consumer waste polyester. Slimme zet hoe H&M duurzaamheid integreert binnen haar assortiment en daarmee duurzame mode toegankelijker maakt voor de massa.

De bewuste consument. H&M speelt hiermee in op de (latente) behoefte van de bewuste consument. Je ziet dat een steeds grotere groep consumenten maatschappij kritischer wordt. De nieuwe consument is klaar met de verspilling in de fashion retail en wil weten waar een product vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en waar het naar toegaat.

Greenwashing of gewoon een slimme commerciële truc? Wanneer je bij H&M je een tas kleding inlevert krijg je 15% korting op je nieuwe aankopen. 95% van alle oude kleding kan hergebruikt of gerecycled worden. Dat de ingezamelde kleding ook weer geld oplevert, is zowel voor de consument als voor retailers interessant in tijden van crisis. Wanneer de duurzame doelstellingen verenigd kunnen worden met commerciële doelstellingen, is het voor bedrijven natuurlijk makkelijker om de switch te maken naar een sustainable assortiment!

H&M stimuleert met haar actie de circulaire economie en draagt tevens bij aan het bewustzijn van de consument. Commercieel idealisme?

Wil je meer weten over de Concious collection? Tot 31 maart is er een expositie in The Consious Experience (Kalverstraat 101 Amsterdam), waar H&M laat zien hoe zij hun business willen verduurzamen!

Nieuwsgierig wat er met je oude kleding gebeurt? Bekijk hier het RTL4 nieuws Item: Nieuwe kleren kopen… met Oude kleren

 

Photography & blog: Helene Vogelaar, Urban Fair