Browse
← Older: Paris secret city
PARIS DESIGN WEEK is een belangrijk onderdeel van de rijke Franse design cultuur. Na de succesvolle lancering in 2011, die 60.000 bezoekers trok bevestigd de …
Newer: Inside Design Amsterdam →
Ouderwetse ambacht vs nieuwerwetse innovatie.
Het design evenement van ELLE Decoration heeft voor de tweede keer toonaangevende jonge ontwerpers en bekende merken uitgenodigd op IJburg. Ontwerpers …
Flow Magazine
Fluitketel geluk (pag 128 – 131)
In het september nummer van FLOW magazine geeft Urban Fair haar visie op de veranderende consumenten mentaliteit. Langzaam raakt de consument verzadigd van de overload van producten en apparaten. Urban Fair ziet een verandering ontstaan in hoe de nieuwe consument kiest voor nieuwe producten. Ook de crisis heeft hierbij invloed….
Lees hier het artikel….geschreven door Irene Ras
Het gekke is dat we de laatste decennia wel massaal zijn gaan denken dat we het allemaal nodig hebben, al die spullen. Ik was niet de enige op zoek naar het beste espresso-apparaat en snelste aeroccino. “Wie wil er nou niet ieder jaar een nieuw mobieltje?” bevestigt Helene Vogelaar. Helene is de oprichter van Urban Fair, een creatief bureau dat onder andere retailers adviseert en facilliteert bij het ontwikkelen van duurzame producten. Ben ik de enige die niet meer zo’n behoefte heeft aan Nog meer, Nog nieuwer? “Nee. Snelle telefoons, handige iPads, het heeft ons veel gebracht. Maar na een jarenlange overload, zien we nu ook dat het soms tegen ons werkt.” Producten die ons leven veraangenamen, maken ons tegelijkertijd minder bewust van de dingen die we doen. “In plaats dat het ons helpt om het leven makkelijker te maken, gaan we alleen maar sneller rennen”
“Een mooie oven met luxe ingebouwde magnetron is natuurlijk heel erg leuk, maar echt genieten van koken doe je niet als je er een makkelijke snelkook-maaltijd van de supermarkt in opwarmt. Dan streeft het zijn doel voorbij,” aldus Helene. Slow your life, slow your food, slow your design! Liever dus wat meer tijd nemen en het zelf doen, daar wordt iedereen gelukkiger van. “Bovendien,” vervolgt ze, “we vragen ons nu zo langzamerhand af waaròm we ieder jaar een nieuw mobieltje nodig hebben. Kan dat niet wat minder?” Liever willen we minder van meer, en meer van beter, verklaart Helene.
“Ik noem het Het Nieuwe Calvinisme”. Het nieuwe calvinisme gaat over de veranderende consumenten mentaliteit. Als reactie op de verspilling in de maatschappij en de overload aan producten, informatie en keuzes. We gaan weer terug naar de basis en kiezen voor de dingen die ons echt gelukkig maken. Dat is geen nieuwe trend, maar eigenlijk vooral een nieuw trendritme.
Natuurlijk wel aanschaffen, maar creatiever en slimmer. Niet elk jaar het nieuwste van het nieuwste, maar een espresso-aparaaat dat echt een flink aantal jaar mee gaat, en we niet hoeven weg te gooien als er 1 onderdeel stuk is.” Vooralsnog zien niet alle consumenten het nut van minder trends en minder spullen, maar dat zal de komende jaren wel steeds meer veranderen, denkt Helene. “Ik zie steeds meer jonge ontwerpers en jonge ondernemers producten ontwerpen die naast fair of eco ook duurzaam zijn voor de gebruiker.” De economische crisis helpt dan onbedoeld, een handje mee. Als we minder te besteden hebben, worden we gedwongen terug te gaan naar wat echt belangrijk is, en echt voldoening geeft.