Farmers of the future | DDW 2013

Social design & innovatie voerde de boventoon tijdens de Dutch Design Week 2013. Als de Alchemisten van de transitie en Farmers of the future, maken designers nieuwe verbindingen tussen de natuur en ‘human’ design, tussen wetenschap en kunst en tussen verwondering en bewustwording.

Massaal bekijken designers ‘opnieuw’ hoe we ons eten jagen, verbouwen, verwerken en conserveren. Terug naar de basis, terug naar de natuur, met je poten in de klei.

DIY kits maken het mogelijk ‘raw food’ zelf te bereiden of zelf medicinale zalf te fabriceren van honing en calendula. Waardoor wij minder afhankelijk worden van de voedsel industrie en mensen uit Uganda bijvoorbeeld minder afhankelijk van ontwikkelingshulp. Hiermee stimuleren de designers het heft in handen te nemen, weer in contact te komen met de natuur en zelf ‘in control’ te zijn over de kwaliteit van ons eten, van ons leven en van de toekomst.

Overvallen door zoveel inspiratie waren zelfs 2 dagen te kort om alles te zien. Maar deze interessante design projecten wil ik graag met je delen.

* Agri meets Design: Playing with pigs. Game om een brug te slaan tussen mens en dier. Met de game kan je online contact maken en spelen met de varkens in de stal. Designers: Kars Alfrink, Irene van Peer, Hein Lagerweij.

* The boots of the Hunter: Biodegradable and artistic design project of Pii

* Single Spark van Luc van Hoeckel: Tool kit voor het maken van (litteken) zalf voor de oorlogsslachtoffers in Noord Uganda. Hiermee verzacht hij niet alleen de littekens maar geeft hij ook een boost aan het vakmanschap en de locale economie.

* Hot smoker van Casper van Tolhuisen: DIY rookpot van gietijzer, rvs en keramiek.

* Gansch de Gans: No waste project mbt Ganzen in Noord Brabant. Wat kunnen we doen met de 16.000 ganzen die we afschieten om de boeren en de oost te beschermen?

*A parasite cookbook van Jeanette Petrik is een antwoord op de overproductie en overconsumptie van eten. Het is een ‘guide’ hoe je restjes kan bewaren ipv weg gooien. Tools zijn gemaakt van ‘waste’ materiaal die je vind in de stad.

*Dynamic food: Pup up eetcafe en reizend platform. Urban food en local farmers maken de relatie tussen de stad en het platteland zichtbaar.

Meer trends coming up.. in de nieuwe trend seminar van Urban Fair. Nieuwsgierig? Lees hier meer over onze Trendpresentaties of Design the Change Masterclasses,